maanantai 6. joulukuuta 2021

Varuillaanolon aikaa

Viime perjantaina minulle tuli puhelu Yksityisestä numerosta. En yleensä vastaa tuntemattomiin numeroihin ja puhelimeni varoittaakin punaisella tekstillä mahdollisista haittapuheluista, joihin sitten laitan eston. No nyt vastasin, kun en ole tuollaista merkintää ennen nähnyt. Siellä vanhemman ja velton tuntuinen miesääni kysyi, olenko se ja se. Vastasin olevani. - Mikäs tämä tällainen yksityinen numero on, kysyin. -THL:stä, oletko saanut koronarokotuksia, sanottiin. Olin varuillani, mutta vastasin että kaksi, eihän se ole salattavaa. - No sitten sulla ei ole koronapassia, hän innostui. - On kyllä, sanoin. Hän ei siis tiennyt, milloin sen saa. No hyvää joulua sitten vaan, hän sanoi ja lopetti. 

Olen hämääntynyt, mietin mistä ihmeestä oli kysymys. Se oli selvää, ettei tämä ollut THL:n juttua. Mitä tietoa hän haki, tapahtuiko puhelun aikana jotain viritystä? Lopulta tulin siihen tulokseen, että hän olisi kysynyt henkilötunnuksen, jos olisin sanonut olevani vailla koronatodistusta. Laitoin THL:n viestintään viestin asiasta sekä poliisin vihjetietoihin. Laitoin yhteen fb-ryhmään kertomuksen tästä.
Sitten kuulin, että erään paikkakunnan fb- sivulla oli kertomus, että 87-vuotiaalle oli tullut puhelu tuntemattomasta ( ehkä yksityisestä) numerosta. THL:sitä oli tarjottu sähköistä koronapassia ja kysytty sitä varten henkilötunnusta. Hän ei ollut antanut. Näitä puheluja on varmaan moni saanut, toivottavasti kukaan ei anna henkilötietoja tuntemattomalle.

Netistä löytyi tieto, että viranomaiset kuten poliisi tai lääkäri salaavat joskus puhelutietonsa yksityisiksi, ettei numero jää talteen. Kuulin, että joltain tutulta on mennyt lääkärin tärkeä soitto ohi, kun ei ole vastannut tuntemattomaan tai salattuun numeroon. 

Päätin laittaa puhelinnumeroni salaiseksi, vaikka itse olen esim. Fonectasta monasti hakenut yhteystietoja ja olen pitänyt sitä hyvänä palveluna. Arvelen, ettei yhteystietojeni tarvitse löytyä hakukoneissa, ettei suotavia hakijoita juuri ole. Äsken luin kuitenkin, että myös minun soittamani puhelu muuttuu tuntemattomaksi, paitsi viranomaispuhelut ja tekstiviestit. Jos niin käy, perun salaisen, eihän kukaan sitten vastaa minulle. 

Ikävältä tuntuu, että yhteiskunnan tietotekninen kehitys  luo rikollisille yhä uusia kanavia rikosten tekemiseen ja ihmisten tietoihin tunkeutumiseen. Kaukana on ihmisten välinen luottamus. Joudumme opettelemaan epäluottamusta ja varuillaanoloa omassa kodissakin.  Peruspuhelin on vielä väline, jota jokaisen on helppo hallita, tietotekniset laitteet ja monenlaiset sivustot ja sovellukset ovat haastavampia. Tietotekniikka on tuonut niin paljon uusia mahdollisuuksia ja helpotuksia, mutta samalla niitä on tullut myös rikollisille.

Olen sattunut vanhojen tuttujen yhteystietoja hakiessani törmäämään Ruotsin Hitta.fi- sivustoon, josta löytyy ihmisten yhteystietojen ja syntymäajan  lisäksi kuvaukset heidän kodistaan ja autostaan ja niiden hinnoista, asuinkumppaneista ja naapureista. En tiedä, kuinka se sivusto syntyy, mutta varmaan sen voi kieltää. Kuinka niin paljon tietoja voi olla avoimella sivustolla? Suomessa ei sellaista ole. Tuntuu merkilliseltä tänä epäluottamuksen aikana.



3 kommenttia:

  1. Tämä on tärkeä asia. Kyllä niin moneen kertaan on varoiteltu henkilötunnusten ja koodien antamisesta puhelimessa, että sen luulisi jo olevan jokaisen muistissa. Onneksi osaan terveyskeskuksen numeron ulkoa,asialliset soitot tulevat siitä. En itsekään vastaa tuntemattomiin tai yksityisiin numeroihin, jollen tiedä odottaa jotain etäasiaa.
    Näitä soittoja saattaa tulla ja tulee niin kauan kuin joku erehtyy antamaan henkilötunnuksiaan ja tietojaan.

    VastaaPoista
  2. Tuntemattomaan nroon olen vastannut. Sepä se kun piti olla hoitajan tavoitettavissa ja kaikilla työntekijöillä on omat numerot. Liikaa ei saisi luottaa. Tuota ruotsin Hitta myös ihmettelen. Tutun lapsen kaikki tiedot asuinneliöt tulot perhe oli netissä. Suomessa en ole törmännyt samaan. Aion näitä ottaa esille kun käyn seniori digi ryhmässä.Kiitos taas vinkistä. Terv P

    VastaaPoista
  3. Ei kai vastaaminen puheluun yleensä ole vaaratekijö, kun ei vain anna mitään tietojaan tuntemattomille. Yhteen aikaan kyllä varoitettiin, että ei saa sanoa kyllä- sanaa, koska jokin taho liitti sen myöntymiseksi johonkin kauppaan ja lähetyksiä alkoi tulla. Mutta epämiellyttävää on olla aina epäluuloinen.

    VastaaPoista