lauantai 29. huhtikuuta 2023

Lääkesäätöä

Se takkuinen päivä taisikin olla jonkinlaisen flunssan alkua, kun samaa väsymysoiretta oli joillakin muillakin juhlassa olleilla. Minulla se meni nopeasti kyllä ohi. Vakiotroppini flunssauhkaan on auringonhattu-sinkkitabletti, joka melkein aina tehoaa. 
Väsymystä kyllä on, kun yöllä usein heräilen. Nyt olen kaksi yötä ollut ilman melatoniinia ja muuta apukeinoa, paitsi äänikirjaa, kun aina pyrin mahdollisimman vähiin lääkkeisiin. Yökipuja ei ole nyt juuri ollut, kun keksin pitää  lämpöä kipeissä raajoissa, paitsi jos olen pitkään oikean lonkan päällä.
Tulin tilanneeksi  paljon mainostetun muotoillun muistivaahtoisen Derila- tyynyn. Ensin siirsin sen aina hetken päästä syrjään ja tarjosin sitä jo muillekin, mutta nyt se on ollut kaksi yötä pään alla. Ehkä se toimii.
Minulla on oma teoriani Mirtazapin- lääkkeestä. Olen siitä ennenkin kirjoittanut. Kun sitä ottaa neljäsosan eli 3,5 mg, se ei vaikuta masennuslääkkeenä, vaan väsyttävästi histamiinikanavan kautta. Se ei aiheuta fyysistä riippuvuutta, joten lääkärit kirjoittavat sitä unihäiriöisille. Tähän asti teoria on Uniklinikan luennolta kuultua. ( Psyykkistä riippuvuutta voi syntyä vaikka äänikirjaan tai unisukkiin!) Mietin, miksi Mirtazapin lihottaa. Tulin siihen tulokseen, että kun se ei kerää nestettä, se  parantaa parasympaattisen hermoston toimintaa, edistää ruuansulatusta ja myös lisää ruokahalua. Kolmeen otteeseen olen saanut siitä avun pitempiaikaiseen pahoinvointiin ja vatsaoireisiin. Viimeksi aivan hiljattain, kun minulle määrättiin Simvastatinin lisäksi Ezetimibe- lääke estämään kolesterolin imeytymistä ruuasta. Huono LDL- kolesterolini oli 1.7 ja erittäin korkean riskin potilaalla kuten minä, sen pitäisi nykynormin mukaan olla alle 1.4.  Normaalisti yläraja on kolme ja minulla pahimmillaan pallolaajennukseen mennessä se oli 2,8, siis silloinkin alle viiterajan. Ezetimibe aiheutti aluksi kamalan pahoinvoinnin ja vatsaoireet, piti lopettaa. Lääkärin viesti oli, että pitää tauko ja alkaa uudelleen. Otin sitten ominpäin puolikkaita joka toinen päivä ja siitä vähitellen lisäsin, neljäsosa Mirtazapinia yöksi apuna parin viikon ajan. Nyt otan sitten päivittäin koko Etzetimiben ohjeen mukaan ja keho on tottunut, joskin haittaoireita on.
Olen perillä kolestroli- ja statiinikritiikistä. Joidenkin mukaan kolestroli ei aiheuta valtimotukoksia ja statiinit ovat yleensä vahingollisia ja ainakin minun ikäisilläni naisilla turhia. Noudatan kuitenkin virallisen lääketieteen kantaa ainakin toistaiseksi. Ruokavalioon tein sen myönnytyksen, että ostan rasvatonta maitoa kahvimaidoksi kevytmaidon sijaan. Muut rasvat ovat pitkän aikaa olleet tautiohjeiden mukaisia. Paitsi kun laitan ruokaa muille  tai juhlissa! Tuli mieleen, että joskus voi tulla aika, että jätän pois näitä sepelvaltimotaudin lääkkeitä, sitten kun elämä ei enää elämältä tunnu. Sitten näkee, olivatko ne tarpeen.

Parasta unta ja unipainetta antaisi ja ahdistusta vähentäisi sopivan vilkas/rauhallinen ja vuorovaikutteinen ja liikunnallinen elämä, jossa on jotakin tehtävääkin. Elämää ei vain kovin helposti pysty kaikin puolin itselleen sopivaksi  säätämään. Tunnen joitain onnekkaita ikäihmisiä, joilla ei ole mitään lääkkeitä, mutta useimpien meistä on pitänyt ottaa lääkkeitä elämänsä vakio- osaksi. Tunnen myös pari ikänaista, jotka saavat unta vain noin klo 23 - 3 tai 4, mutta kavahtavat ajatustakin mistään unilääkkeestä.

Ulkoilma virkistää, pienet purot lirisevät reitin varrella, linnut ovat jaksaneet taas tulla rakentamaan ja visertämään.Kuuntele kevätpuro!

6 kommenttia:

  1. Itsellenikin ovat tuttuja nämä lääkepohdinnat, jotka minulla perustuvat oman koulutuksen kautta omaksuttuun tietoon sen ajantasaisuutta aktiivisesti seuraten sekä lääkkeen vaikutusta omassa elimistössä seuraamalla. Johtopäätösten tekemistä vaikeuttaa useamman eri tyyppisen lääkkeen yhtäaikainen coctail elimistössä. Ns maalaisjärjen käyttö ei tieteen soveltamisessa ole kiellettyä, mutta harvoin hyödyllistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla nämä tietysti ovat vain käyttäjäpohjaisia pohdiskeluja.

      Poista
  2. Edellisen kirjoitti Ellinoora.

    VastaaPoista
  3. Tätähän tämä on😅, vekslaa lääkkeitä sinne ja tänne, mutta villasukat, ne ovat tuoneet tälle mummille unen!!! Ihan uskomatonta!! Vuosia olen nukkunut parin tunnin pätkiä ja valvonut aina välissä, nyt nukun puolesta yöstä jopa aamu kuuteen-puol seiskaan!! Mikä autuus!!
    Ezetimibeä pystyin syömään tasan kaksi vuotta ja siitäkin alkoi ihan tajuttomat jalkasäryt: ihan kun lihaksia olisi syy kerrallaan revitty irti toisistaan ja tämän saman on tehnyt kaikki kolesterolilääkkeet, jopa punariisi!! Meni aikaa, ennenkuin muistin aikasemmasta, mitä se kipu oikein oli!! Olin useamman vuoden syömättä mitään kol.lääkettä, kun mikään ei sopinut! Tuon ei pitäisi aiheuttaa jalkojen lihassärkyä, mutta kuinkas kävikään!!
    On tämä vähän takkuamista tämän vanhenemisen kanssa, mutta minkäs teet☹️!!
    Hyvää kevään jatkoa! T: käly

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hienoa, että nukut! Minulla on kauan ollut yösukat ja vasemmassa jalassa thermoskin-sukka estämässä outoja tuntemuksia. Minäkin nukuin viime yönä aika hyvin. Kiersin alakropan peitoksi Lapuan kankurien punaisen villahuovan. Käsissäkin on lämmittimet. Lonkkakipua, leposärkyjä ei juuri ollut.
      Lämpö tuntuu auttavan minuakin. Ei asunnossa kylmä ole, mutta muori kääriytyy. On tässä aikoihin eletty! Tuli mieleen lankomiehen lause, kun katseli mieheni uniapneamaskia: Ei tuolla kyllä morsiamia saa!

      Poista
  4. Niin, sen Ezetimiben jätin eilen väliin, sen takiako oli vähemmän särkyjä?

    VastaaPoista