torstai 24. lokakuuta 2024

Yksin ja seurassa


Yksinolo on asia, jonka kanssa me yksineläjät askartelemme. Joskus sitä on liikaa, joskus liian vähän. Minulla on juuri nyt sopivasti, oikein nautin siitä. Olin melkein kaksi viikkoa kiertueella, enimmäkseen muualla kuin tässä varsinaisessa osoitteessani ja muiden seurassa. Olin koiran kodissa, syyslomalla pojan perheen kodissa Helsingissä, maalla tyttären porukan kanssa. Harmittaa myöntää, mutta väsyin kovasti. Eihän tämä uutta ole, mutta ilmenee toisella tavalla. Introvertti ihminen väsyy seurasta, vaikka iloitsee siitä. Vanhaksi olen tullut, en minä nuorempana näin kovin olisi väsähtänyt.  Piti käydä lääkärissäkin, kun ei aina tiedä mistä on kysymys. 

Joskus yksineläjällä taas voi olla päiväkausia hiljaista niin, että kurkku kuivuu. Niin sanoikin eräs yksinasuva ystävä ja karisteli kurkkuaan toimimaan. Voi itsekseenkin puhua, minäkin teen joskus niin. On hyvä, jos on sellainen tuttu, jolle voi soittaa ilman asiaa ja joka vastaa. Että.voi kertoa ilonsa ja puuhansa ja  huolensa, että joku ainakin tietää vaikka oireista. 

Kuulin nuoremmilta, että ei puhelimeen tarvitse vastata kesken syömisen tai ruuanlaiton tai muiden seurassa olon. Että voi soittaa takaisin sitten, kun on hyvä aika. Ymmärrän sen, mutta siinähän se ensimmäinen joutuu sitten samaan tilanteeseen kuin sotekeskuksen puhelimen kanssa: odottamaan ja välttämään kaupan kassajonoa. Olen minäkin oppinut sanomaan, että nyt en voi puhua ja kertomaan milloin voisin puhua. Tai laittamaan viestin asiasta. Meikäläisen ikäpolvelle puhelin on ollut uutuus ja sen soiminen on mennyt kaiken muun edelle.  
Oma lajinsa on sopia viesteillä hyvä aika, jolloin voidaan rauhassa jutella. Videopuhelut ovat melkein tapaamisia, kun näkee toisen ihmisen ja hänen ympäristönsäkin. 

Parasta kai on, kun mitään lajia ei olisi liikaa sen mukaan, mikä kenellekin sopivaa on. Elämän hiljentyessä joutuu venymään uusiin tilanteisiin ja löytämään keinoja arjen sujumiseen ja mielenrauhan säilyttämiseen. Riskinä yksinolossa on, että varsinkin ne huolet, joihin ei voi vaikuttaa, valtaavat liikaa tilaa päivistä ja öistä. Eipä se aina kovin erilaista ole, vaikka olisi se elämänkumppanikin paikalla. Oma mielenlaatu kulkee mukana. 
Rakkaita omaisia peiteltiin talvilepoon.


 
 


6 kommenttia:

  1. Muistamme molemmat senkin ajan, kun pidettiin isoa luuria korvalla ja kuunneltiin hälytysääntä miettien onkohan toinen kotona, kun ei vastaa. Nyt kun luurit kulkevat taskussa tai käsveskassa mukana, ei voine olla vaikeaa sanoa soittajalle pari sanaa ja soittaa takaisin paremmalla hetkellä. Itselläni on ongelmana usein se, että olen toisessa huoneessa tai piha-askareissa, enkä kuule heti puhelinta. Sitten kun luuri on löytynyt soittaja on luovuttanut. - Ite tykkään viesteistä. "Soitan sulle
    illalla, jos oot kotona" - ja hymiö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nythän sitä on aina "kotona", jos on puhelin mukana.

      Poista
  2. Edellinen Ellinooralta.

    VastaaPoista
  3. Joskus väsyy pienestä ja joskus jaksaa paremmin. Itse väsyn kun on meteliä ja pitäisi hallita monta asiaa kerralla. Tuo puhelimien muutos on siksi hyvä että tulee pitkienkin aikojen päästä otettua yhteyttä viestillä ja kysyä kuulumisia. Meillä kyllä perheen naisväen kanssa tulee paljon viestiteltyä. On meillä oma ryhmäkin. Tänään saimme olla katsomassa musikaalia jossa pojan vaimo oli mukana. Huomenna lapsenlapsen 5-vuotis synttäreille. Sitten onkin viikko ilman kummempaa ohjelmaa. Koronarokotuskin jo haettu ja flunssapiikki samalla. Terveisin toinen Annikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väsyminen on tietysti luonnollista ja vanhana varsinkin. Minulla asiaa vähän hämmentää aina arvio sydämen tilasta. Lähiaikoina sitä tutkitaan tarkemmin.

      Poista
  4. Hyvä että tutkitaan. Varsinkin sydän asioissa saattaa olla aivan vaaraton juttu tai sitten asia joka vaatii lääkitystä tai muuta toimenpidettä. Miehellä meilläkin näitä on ja ollut. Varsinkin jos toisella niin herkästi patistelen lääkäriin. T. toinen Annikki

    VastaaPoista