Sähköpostiosoitteeni on liuhtarinportti at gmail.com

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Pyhäistä rauhaa

Kyllä ihminen sopeutuu monenlaiseen, mihin on pakko sopeutua. Me neljäkymmenlukuakin muistavat tiedämme, että moninaisissa arjen  oloissa ihminen voi elää. Sairaudet ja katastrofit luovat oman maailmansa, jossa on elettävä. Sodan oloissa elää maailmassa moni, jollain tavalla siihenkin sopeutuen. Ajattelen usein säälien niitä tietyllä rintamalla päivästä toiseen taistelevia ja uupuvia. Rintamaelämään, kuten vankilaankin, voi tottua niin että aluksi on vaikeata osata elää normaalia elämää.

Varsinaisesti ajattelin kuitenkin näitä ihmisen elämän vaiheita. Osan niistä voi valita, kaikkia ei. Viime aikoina minusta on tuntunut, että olen sopeutunut hyvin yksinoloon. Viihdyn suorastaan välillä yksikseni. Luonnon läheisyys siihen ensisijaisesti  tarvitaan.  Kuuntelen Färsaarten jumalanpalveluksen jälkeen musiikkia, nyt lahjaksi saamiani Stabat Matereita. Luen, laittelen yksinkertaisia ruokiani, selaan nettisivustoja, osallistun keskusteluihin. Pidän ikkunat auki valoon, seuraan kevään hidasta etenemistä. Yksin jäätyäni kuuntelin sellaisia, jotka tuntuivat tyyninä elävän hiljaista elämäänsä, jotkut vilkkaampaakin, halusin ottaa mallia, oppia elämään uudenlaista aikaa. Tiedossa on, että uusien sopeutumisten ja rajoitusten lista tulee jatkumaan. Peukalon tyvinivelen kipu on alkanut estää kutomista.

Ei niin, ettei olisi monenlaisia huolen aiheita mielessä. Rukouslistani vain pitenee. Se on yhteydessä olemista ja kantamista moneen suuntaan.

Jos joku pelkää yksin jäämistä, niin haluan lohduttaa: Ihminen voi sopeutua. Monen vuoden jälkeen tuntuu kummalta tai kuin unelta, että olen joskus elänyt parisuhteessa. En osaisi enää. Tai toki sitä entistä tuttua. Joskus, harvoin, kuitenkin lehahtaa ympärille läsnäolon tuntu, kuin se toinen voisi juuri tulla sisälle, entinen olisi tätä päivää, liki viidenkymmenen vuoden malli jatkuisi. Se on hyvä olo, hetkellinen lahja, niinkuin joskus unikin.

4 kommenttia:

  1. Hyvät muistot ovat elämän rikkautta. Olen viime aikoina nähnyt muutaman kerran unessa poismenneitä läheisiä, jonkun kaukaisemmankin. Ei heillä mitään viestejä ole ollut, ehkä se vain, että jollain lailla elämä jatkuu näiden muistojen kautta. Ehkä vielä tapaamme, toivon.
    *Ellinoora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaipa ne unet tulevat omien aivojen varastoista. Moni lährisen menettänyt toivoo, että näkisi niitä enemmän, tai muistaisi näkemänsä. Ihmettelin, kun en nähnyt isästä unia. Kerran heräsin kesken unta ulkopuoliseen häiriöön ja siinähän isä istui kanssani ruokapöydässä! Lohdutti ajatus, että varmaan useinkin hän oli unissani läsnä, vaikka en herännyt siihen.

      Poista
  2. Usein hääräilen poismenneitten kanssa unessa, eikä siinä ole mitään outoa, vaikka he ovat mukana. - Mutta herättyä on haikea ikävä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä se on, unessa on tosi hetki. Se on arvokas.

      Poista

Kevään ihme