Sähköpostiosoitteeni on liuhtarinportti at gmail.com

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

torstai 4. tammikuuta 2024

Pakkasen vankina

Piileskelen sisällä mökissä. Pakkasta on melkein kolmekymmentä astetta kolmatta vuorokautta. Kahdenkymmenen asteen paikkeilla on oltu pitkään. Tämä ero tuntuu isolta. Talo hyytyy, varpaat hyytyvät lattialla. Peittelen ikkunoita ja ovia verhoilla ja vilteillä. Ikkunalasien alaosat ovat huurteessa. Ei ole mukava, kun joka ikkunasta ei näe ulos, mutta koetan eristää kylmyyttä. Käyn ulkona vain hakemassa puita ja viemässä linnuille ruokaa. Ei tässä voi muuta kuin elää mukana tätä hetkeä. 
Tuntuu vankilassa ololta, samoin kuin kesällä 2018, kun oli kovat helteet. Piileskelin silloin tarkkaan kuumuudelta ja  auringolta erityisesti, kun olin  huonossa kunnossa. Nyt kova kylmyys on riski sydämelle.  Näitten sisätiloihin vangitsevien lämpötilojen ero on noin kuusikymmentä astetta. 
Lintujen siemenet ovat lopussa, huomenna lähden palveluautolla niitä hakemaan. Talipötköt ovat kai liiaksi jäässä, kun niissä ei enää lintuja näy. Otin ne välillä sisälle lämpenemään. Vein lintulaudalle kauraryynejä, mutta ei taida olla monille mieleen. 
Teen tulet puuhellaan ja takkaan kumpaankin ainakin kahdesti päivässä. Poltan parhaita koivuklapeja. Yksi pino tyhjeni jo. Silti ruokapöydän kohdalla on usein 14 astetta, samoin makuukamarissani. Tietysti sähköpatterit voisi laittaa isommalle kuin 10 astetta, varmaan on laitettavakin, mutta sähkön kulutus on nytkin huipussaan. Hinta on kaksinkertainen entiseen tasoon verrattuna. Seuraan kulutusta omaenergiapalvelusta. Peittojen alla on lämmin ja unikin parempaa. Yöksi ja päiväksi pitää pukea moninkertaisesti. Joskus etsin netistä kuntojumpan lämpimikseni.
Lämminvesiboileri on päällä. Jospa kuuma vesi estäisi putkien jäätymistä. Ihmettelen, että likavesikaivo haisee ulkona  lumen alta ja vessassakin oli hetken aikaa hajua. Mikähän siinä on, en tiedä.
Seinien eristystä ei ole ainakaan 25 vuoteen tutkittu.

Nyt on kuitenkin  hyvä, että olen täällä enkä kaukana kantamassa huolta putkien jäätymisestä. Ei ne ole jäätyneet kuin kerran ja silloin sulivat itsekseen, mutta näin pitkää kovaa pakkasta ei ole monesti ollutkaan. Ennustetaan, että äärilämpötilat lisääntyvät. Tämä entisaikojen talvi on kuitenkin yllättänyt. Mieleen on noussut muistoja lapsuuskodin talvista. Vesi jäätyi sangossa ja yöksi puettiin pipo ja lapaset. Joinakin talvina nukuttiin kaikki siskonpetissä, joka oli rakenneltu pikkukamarissa seinästä seinään. Silloin tarkeni paremmin. Joululomalla 1955 oli mukava nousta vasta, kun huone oli lämmennyt.Isä oli tehnyt ennen navettaan lähtöään tulet kamarin pystymuuriin. Tämä muisto on parhaita lapsuusmuistojani.




3 kommenttia:

  1. Tämän nykyisen ilmaston vaihtelut eivät enää ole ennustettavissa pitkällä aikavälillä. Tulipalopakkasilla Torppa ei ole turvallinen. Autot hyytyvät tienposkeen, miksei myös mökit, joiden kylmäneristys on puutteellinen. Taisit antaa kaupunkiasuntosi väliaikaisesti vuokralle, joten et voi pelastautua sinne? Tulee mieleen, miten pärjäät, jos tämä vielä
    pitkään jatkuu.
    *Ellinoora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä pärjää! Asunto ei varsinaisesti ole vuokrattu, joten sinne voisi mennä, mutta kukas täällä sitten vartioi?

      Poista
    2. Nyt illalla on 20 astetta ja lämpö leviää takkamuurista. Pitää vain lämmittää tarpeeksi.

      Poista

Kevään ihme