Sähköpostiosoitteeni on liuhtarinportti at gmail.com

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

tiistai 21. joulukuuta 2021

Jouluista rauhaa!

Vuoden lyhin päivä tuntuu hyytävän  kylmältä. On 19 astetta pakkasta ja  aurinkoista päiväsydännä. Kylmä ottaa henkeen. Hengityssuojaimesta on apua, jos pärjää ilman silmälaseja. Aloin esilämmitellä ulkosaunaa kädet kohmeessa. Savu nousi ensin suoraan ylöspäin ja taittui sitten vaakasuoraan. Se toi mieleen kotikylän pakkastalvet, jolloin talojen savuista katsottiin, kuinka kova pakkanen on. Luin, että ilmiötä sanotaan  inversioksi. Kun maa jäähtyy voimakkaasti, syntyy käänteinen ilmiö, eli ilma on korkeammalla lämpimämpää. Kun savu kohtaa lämpimämmän ilmakerroksen, pystyliike lakkaa. Kylmyys estää tuulta, mutta sitä voi olla ylempänä. Se liukuu kylmän ilmamassan päällä ja kuljettaa savua. 
On tämä ikäihmisen joulunaluskin mukavaa aikaa, kun voi kaikessa rauhassa laitella laitoksiaan joulua varten, pari hommaa päivässä, ajan kanssa. Myötätunnolla ajattelen työkiireiden keskellä jouluun valmistautuvia. Aika aikaa kutakin, kaikella on aikansa.Terveen olon päiviä osaa arvostaa, kun on muustakin kokemusta.

Tuvan järjestys on kääntynyt kahteen kertaan kuusen paikkaa hakiessani. Lisäsohva on laahattu sisään nukkuma-ja istumapaikkojen lisäämiseksi. Puuhellan levyt, uuni ja leviävä lämpö ovat ahkerassa käytössä. Kylmyys tunkee sisään varsinkin ikkunoista. Tällä korkeudella on entisajan talvi. Juuri nyt kuulin ensi kertaa rapinaa katon päältä takan kohdalta. Hiirellä ja myyrälläkin on kylmä.
Toivotan hyvää jouluisaa mieltä  jokaiselle lukijalle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevään ihme