Sähköpostiosoitteeni on liuhtarinportti at gmail.com

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

lauantai 17. heinäkuuta 2021

Kesä jatkuu, kesä

Kesä jatkuu. Kuumuudesta huolimatta on ihanaa, että on valoa ja lämpöä. Torpan joka soppi on lämmin. Päivät olivat aivan kultaisia, kun pojan perhe oli täällä muutaman päivän. Pikkutyttö muistaa viime kesän tekemiset: mennään mustikkaan, minä tulen pyörän päälle istumaan. Kaikista hänen matkaseikkailuistaan huolimatta jopparilla istuminen on hänestä  jännittävää. Maalaussession tarpeet löytyvät entisistä paikoista, vintti tutkitaan taas läpi kohta kohdalta, samoin pienet viljelykseni. Kukaan muu ei ole ollut niin kiinnostunut kaikista Torpan tiloista kuin tämä pieni, paljon matkustellut helsinkiläistyttö. - Minä olen kuudetta, hän sanoo kun kerron olevani tilan viidennettä  sukupolvea. Käydäänkö hautausmailla, hän kysyy, käydään. Lausun hänelle iltarukouksia, ne ovat hänestä kiinnostavia uusia asioita. Uimapaikkakin on tuttu. Ihanan kotikyläjärveni lämmin vesi kannatteli hänet uimaan ensimmäiset onnelliset metrit. 
Sitten tilat taas tyhjenivät, korjailen paikkoja, laitan ensimmäisen pyykin koneeseen, nukahdan väsyneenä. Kuljeskelen yksin avarilla pihoilla, käyn auringon lämmittämässä vedessä virkistymässä. Tyhjentelen paljua kasteluvetenä. 
Yksin ollessa kuulostelen taas kolahduksia, nousen sängystä tarkastamaan pihaa, suljen matalalla olevat ikkunat. Täällä on joku aukonut ulkorakennusten ovia, kun viimeksi lähdin mökille. Sama kulkija lienee ollut se, joka on rikkonut tyhjilleen jääneen naapuritalon numerolukollisen avainkaapin, onneksi tyhjän. Varuillaan olo palasi yksin asuvan yöhön. 
Marjakausi on alkanut. Mustikka on pientä, harvan näköistä kasvustoa rutikuivassa varvikossa ja raakileita tulee liikaa mukaan. Muutaman litran olen hakenut, mutta parasta on odottaa ainakin viikko. Jälkikuva illalla silmissä on erilainen kuin ennen: sinisen mustikan lisäksi näkyy paljon keltaista varsikkoa. 
Vadelma alkaa kypsyä myös. Se ei ole hyvää pakastettuna, mutta jogurtin tai puuron seassa menettelee. Se on yllättävän ravinteikas marja sekin. Ainakin tänä kesänä näköjään vielä marjastelen sen verran kuin marjaa lähistöltä löytyy.

Lauri Viidan runo tulee mieleen, kun ajattelee tulevia, näin kai käy täälläkin. Ei taida tulla kuudetta sukupolvea.
"Kaita polku kaivolta ovelle nurmettuu,
Ikkunan edessä pystyyn kuivunut omenapuu.
Reppu naulassa ovenpielessä, siinä linnun pesä. 
Kun olen kuollut, 
Kun olen kuollut, 
Kesä jatkuu. Kesä."

2 kommenttia:

  1. Haikeutta minäkin tunnen, kun ajattelen jo 50:ttä kesäänsä ahertavaa kummipoikaani lapsuuteni kotitilalla. Ensin isä, äiti, veli ja minä - suvun mailta erotellun osan haltijoina. Sitten veli ja vaimonsa. Kun vanhempiemme sukupolvi oli mennyt, otti veljenpoika tilan haltuunsa. Nyt hänen vanhin tyttärensä jo opiskelee muualla ja pojalla on koulu kesken. Ei taida tulla heistä jatkajaa. Niin se menee. Kaikella on aikansa, on aika irrota maista ja mannuista, viedä muistot mukanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tila on niin pieni, ettei ketään enää elättäisi. Onneksi kylältä löytyy vuokraviljelijöitä. Talo on vielä asuttavassa kunnossa, mutta käyttäjiä ja ylläpitoon halukkaita ei ole tiedossa. Elämä ratkaisee aikanaan, yllätys hän sekin oli, että minä olen ylläpitänyt tätä yli 20 vuotta. "Täytyy pitää suvussa" on torpan omaksi tilaksi lunastaneiden sukupolvien aikana syntynyt toivomus tai hankalakin velvoite.

      Poista

Kevään ihme