Sähköpostiosoitteeni on liuhtarinportti at gmail.com

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

perjantai 25. kesäkuuta 2021

Juhannusperinteitä

Minun piti kyllä lähteä saarimökille, mutta kun kummityttö kavereineen oli etsimässä mökkiä, siirsin omaa menoani. Minulle onkin sen sijaan  kehittymässä ihan uniikit juhannusperinteet. Viime vuonna taistelin niittytrimmerin kanssa, kun sain päähäni alkaa juhannusaattona raivata kiviraunion sisäpihan kasvustoa. Ongelma oli se, ettei kone suostunut pysähtymään ennenkuin bensa loppuu. Kirjoitin siitä blogiin. Blogiystävä miehineen ilmaantui iltamyöhällä pihaan ja vikakohta löytyi. Kerran olen tänä vuonna sillä ajanut ja hip hei, kone pysähtyi kun siirsin sitä yhtä sivuvipua, joka osoitettiin viime vuonna. Kiitoksia vieläkin!
Nyt eilen ilmaantui kaksi tai kolme koneongelmaa. Ensin kaivon kymmenen vuotta toiminut vesipumppu ei yllättäen käynnistynytkään, olisin huuhdellut pari mattoa. Pumppuun käytetään ilmalämpöpumpun ulkoyksikössä olevaa pistorasiaa.  Painoin jostain syystä pistorasian keltaista nappulaa yrittäessäni turhaan käynnistystä. Vähän myöhemmin menin sisälle  laittamaan ilmalämpöpumpun viilennystä päälle. Ei inaustakaan. Tutkin sulakkeet, vaihdoinkin pari varmuuden vuoksi, vaikka en tiedä, mikä sulake siihen liittyy. Tutkin ohjekirjaa, ei mainintaa pistorasiasta. Etsin netistä ja päädyin siihen, että keltainen nappula on testipainike, jonla painaminen saa pistorasian vikavirtatilaan. Oletko kuullut sellaisesta, minä en? Pitäisi saada se laukaistua pois toisesta kohdasta. Yritin siirtää harmaata kohtaa, mutta se ei liikahtanut, vaikka yritin kolikolla painaa uurteista. Ilmalämpöpumpun asentaja tuntuu jääneen eläkkeelle. Soitin sitten tänään yhden netistä löytyneen sähköasentajan numeroon ja hän vastasi mökiltä. Neuvonta sopi hänen juhannuksenviettoonsa. Kuvaukseni perusteella hän päätteli, että tosiaan vikavirtatilasta on kysymys. Sen poistopainike on yleensä hyvin tiukka. Hän kysyi, pystyisinkö lähettämään kuvaa. Sain sen otetuksi ulkoyksikön takaa hankalasta paikasta. Rohkaisun avulla kovensin otettani ja painike liikahti ja laite toimii taas! Ja minä tunnen sanan vikavirtatila ja ymmärrän tuon kuvan!
Eilen brakasi myös päältä ajettava ruohonleikkuri, tärisi ja paukahteli, kunnes sammui. Juuri ja juuri sain sen ajetuksi latoon. Viime viikolla se on kuulemma toiminut hyvin, kun sukulainen ajoi. Roskaa mennyt bensatankkiin, tulppa tukossa.., maanantaina hän voi tulla asentajakaverin kanssa katsomaan. Ajoin sitten taas työnnettävällä koneella koko alan hiki valuen. Ihmeesti tuo oma pumppuni toimii! Piti vielä haravoidakin, kun se laite ei silppua ja keruukoppa täyttyisi vähän väliä. Uusi naapuri pysähtyi juttelemaan enkä malttanut olla kertomatta, miksi haravoin. - Missä se kone on? Hän tutki sitä, arveli olisiko tulpassa vika. - Voin ostaa huomenna uuden tulpan, kun kuitenkin käymme Alajärvellä kaupassa. Uusi tulppa on nyt paikallaan ja kone jyrähti tasaiseen käyntiin. Minäkin sen huomasin. Minä olen varmaan naapurien kauhu, kun pysähtyessään kohdallani ei tiedä, mihin voi kiltteyttään  joutua. 
Eli siis koneharrastukset virittävät juhannusmieleni nykyään. Tekisi mieli kokeilla vesipumpun käynnistystä toisen rakennuksen töpselistä. Koetan pidättäytyä siitä, kun se voisi viallisena polttaa sulakkeen tai aiheuttaa minulle jotain haveria. Nokkoset ja heinät peittävät kivimuurin reunoilla olevia pensaita, kuten ihanasti tuoksuvaa metsästä siirrettyä  ruusua (kuvassa) . Pitäisiköhän ottaa se niittytrimmeri esiin ja mennä puskemaan taas sinne pöheikköön, siitä voisi tulla lisätarinaa "Annikki ja koneet"-sarjaan! No ei, nyt riittää, korkeintaan viikate käteen saunaa lämmitellessä.  Juhannusta tavallasi sinullekin! Minkähänlainen olisi kaupunkijuhannus?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevään ihme