Sähköpostiosoitteeni on liuhtarinportti at gmail.com

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

torstai 23. syyskuuta 2021

Kuudesti rokotettu

Tutussa puolukkapaikassa kävi eilen juttu, johon en ole ennen törmännyt. Olin kumartuneena poimimaan ja  yhtäkkiä ympärilläni surisi ja kimpoili jotain ja tunsin pistoksen kaulassa niskan puolella, sitten leuan alla, reisissä, vatsassa. Kun olin jo parinkymmenen metrin päässä, tuli vielä pistos niskaan, samaan kohtaan kuin ensimmäinen, vaikka olin juostessani kiskonut kaulusta  kiinni. En oikeastaan nähnyt mitään, tunsin vain. Jatkoin vielä vähän aikaa poimimista, mutta sitten kirvely ja polttelu yltyi niin, että lähdin kotiin etsimään jotain voidetta.

Netistä löytyi tietoa, että kyseessä oli luultavasti ampiainen. Astuin varmaan maapesään. Merkillistä, että en ole ennen törmännyt asiaan, en tiennyt maapesistä, vaikka olen kulkenut metsissä yli 70 vuotta. Heinäkuun mustikkamaillakin ilma suorastaan kuhisee pörriäisiä, mutta yleensä en ole muita kuin hyttysenpistoja saanut enkä niitäkään paljon. Hirvikärpäset tuntuvat nyt hyytyneen, mutta ampiaiset kai polkaisin liikkeelle. Facebookin kysymykseeni tuli paljon vastauksia ja oli rankkojakin kokemuksia maa-ampiaisisten myrkyistä.
Onneksi kotona oli hydrokortisonia, joka vähän lievittää, samoin kuin kylmä. En onneksi ole näille allerginen. Ei noussut isoja paukamia, mutta edelleen on punoittavat läiskät, jotka kutiavat ja kirvelevät. Muita oireita ei havaitakseni tullut.
On minulle vuosien mittaan tullut yksittäisiä pistoksia, mutta tästä myrkkymäärästä voisi herkistyä ja altistua pahemmille reaktioille. Että sellainen rokotus.
Tarkoitus oli mennä katsomaan karpaloita, mutta en ainakaan tänään... 


2 kommenttia:

  1. Ohhoh, miten osuitkin tuommoiseen. Ikävä marjareissu.
    Minullakin on kokemusta ampiaisten maapesään osumisesta neljävuotiaana. Sain runsaasti pistoja, en ehkä olisi elävien kirjoissakaan, jos olisi allergiaa. Äiti ei ollut kotona, mummo pisti minut kuuman täkin alle, mitään lääkkeitä ei ollut. Sain kyllä ikuisen ampiaiskammon tuosta kokemuksesta.

    VastaaPoista

Kevään ihme