Sähköpostiosoitteeni on liuhtarinportti at gmail.com

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

perjantai 3. kesäkuuta 2022

Sääriippuvainen

Taasko sataa? Juuri aurinko pilkisti, mutta taas päivä pimeni ja vettä tulee. Aioin lähteä ulos, mutta eipä nytkään. Lätäkön pinnassa pomppivat taas pisarat. Hetken oli sen pinta sileä. Hiljainenkin sade näkyy lätäkön pinnasta, kun ikkunasta katsoo.
Kun kuivan kauden jälkeen alkoi sataa kylvöpelloille, oli mieli hyvillään. Oraat nousivat pian. Nyt riittäisi. 
Mieliala laskee, ulkona ei voi olla, tai voi mutta kastuu. On kylmää ja tuulta. Pyörälenkki jää lyhyeksi, kun uusi sade peittää silmälasit pisaroilla. Ei ole oikein kesä.
Jotkut ihmiset ovat herkempiä sään ja ilmanpaineen muutoksille kuin toiset, ovat ilmaherkkiä, toiset eivät huomaa mitään erityistä vaikutusta. Ilmanpaineen muutokset kuitenkin vaikuttavat kehoon ja  aiheuttavat ilmaherkille ahdistusta ja huonovointisuutta, pahentavat nivelkipuja, pahentavat keuhkovaivoja kuten astmaa, tuovat riskiä monien oireitten pahenemiseen. Erään THL:n tutkimuksen mukaan naiset reagoivat enemmän matalapaineeseen, miehet korkeapaineeseen. Keho ja mieli reagoivat säähän. Masentaa, väsyttää, on ankea mieli. Ikäihmisten keho voi reagoida voimakkaammin, kun kehon säätely ei toimi hyvin. "Säitten edellä" kolottaa monien luita.  Mieliala kohoaa hetkessä, kun aurinko kirkastaa keväänvihreät koivut.

Pitää koettaa piristää itseään. Laittaa hyvät ylimääräiset kahvit, kun saa jotain tehdyksi. Soittaa jollekulle toiselle ja jakaa oloja, ehkä se auttaa. Lukea tai tehdä  jotain hauskaa. Ajatella, että ulkokukat kestävät kauemmin, kun ei ole kuumaa. Lämmittää sauna keskellä päivää. Tai vetää peitto päälle ja mennä päiväunille.  Minä laitoin avovinttiin ilta-auringon puolelle itselleni lukupaikan, mutta eihän siellä nyt tarkene.

2 kommenttia:

  1. Kuvaamastasi sääherkkyydestä tuli mieleen appiukkoni, jolla oli tapana silloin tällöin sanoa matalapaineen edellä , että luita kolottaa siihen malliin, että rojuilmat ovat tulossa.
    Itselläni ei ole tuosta vielä omakohtaista havaintoa, mutta kyllä varsinkin vanhempi väki tuntuu olevan herkempi sään muutoksille.
    - Harmi, ettet voi kutsuvaa lukunurkkaustasi vielä käyttää, toivottavasti vintti lämpenee sopivaksi ennen heinäkuun helteitä. Tervehtien Ellinoora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vintissä on sama lämpötila kuin ulkona, joten toivossa ollaan. Muistin, että kirjoitin samasta aiheesta viime vuonna ja liitin sen jatkoksi. Nyt aiheen antoivat säästä kärsivät ystävät.

      Poista

Kevään ihme