Sähköpostiosoitteeni on liuhtarinportti at gmail.com

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

Yrttikuuri

Jo taas tuntuu vähän kesäisemmältä. Parhaimmillaan on maaseudulla horta eli villiyrtit, nokkonen, voikukka, kuusenkerkkä, horsma, vuohenputki ynnä muut. Vaikka puhutaan villiyrttibuumista, kovin yleistä pihakasvien käyttö ei liene. Eipä ihme, kun muinoin yrttien käyttäjiä mestattiin noitina! Voikukan lehdet olisivat hyvin ravintorikasta salaattia, mutta maku ja suutuntuma ovat lykänneet sen käyttöä. Vuohenputkea, joka on täällä levinnyt  joka paikkaan muualta tuomani lipstikan mukana, käytän jonkin verran. Lipstikkaa on kuivumassa ja vähän nokkosta.

Minulla on taas sen yhden tulehduksen oireita. Antibiootit ovat kaukana. Täällä pitäisi olla aina terve. Luin luonnon tuotteista, joita täältä puhtaasta luonnosta löytyisi. Karpalo on parhaiten tunnettu. Se estää kolibakteerien tarttumista rakon seinämiin. Sitä on vielä pari rasiaa pakastimessa. Puhutaan karpalomehusta, mutta kai se ilman keittämistä on parempi ? Valkosipuli lievittää tulehduksia, sitä on vähän kaapissa. Juoda pitäisi paljon ja huuhtoa johtimia.  Voikukat ympäröivät  talon ja voikukkateelläkin on paljon terveysvaikutuksia, myös tulehduksiin. Tein teetä keltaisista kukista, ei pahaa. Lehdissä olisi kai enemmän ravintoaineita kuin kukissa, mutta napsin kukkia.   Kuusenkerkkä on vuoden 2021 yrtti, joka sisältää paljon C- vitamiinia ja runsaasti muita hyötyaineita. Kiehautettu tee on oikein hyvää, lievästi kirpeätä ja vähän pihkanmakuista. 
Näitä nyt nautin: toista desiä karpaloita, kolme valkosipulinkynttä murskattua vedessä, voikukkateetä ja kuusenkerkkäteetä. 
Kiehautin uuden kattilallisen kerkkä- ja voikukkateetä hautumaan. 

Yrteissä on erittäin moninaisesti sisäelinten toimintaan vaikuttavia aineita, esim. voikukka laskee verenpainetta, joten niitä ei voi käyttää kovin runsaasti eikä jatkuvasti kaikkia. 
 
Nyt odotetaan vaikutuksia. Aloitinkohan liian myöhään? Olo ainakin virkistyi.

Ajattelin samantien paneutua voikukan lehtiin. Oma salaatinkasvatukseni ei ole onnistunut vuosiin eikä paljon muukaan viljelyni. Minun on parempi paneutua näihin luonnon valmiiksi kasvattamiin.  Leikkasin viikatteella alas pienen alan voikukkapellon reunasta. Siinä näytti olevan enemmän sileäreunaista kuin sahalaitaista voikukkaa. Uutena lehdet ovat parempia, odotellaan uutta kasvua.
 
 


2 kommenttia:

  1. Kerro miten vaikutti. En odottaisi sinuna kovin pitkään, jos ei nuo tepsi. Ettei ongelma vahingoita munuaisia.
    *Ellinoora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oireet pahenivat selvästi. Sain ystävän avulla hankituksi apteekista kotitestin, ylipuhutuksi sen ja oireiden avulla terveysasemani tiimin ja haetuksi kuurin apteekista. Toivottavasti tepsii. Olen perinyt äitini vaivan.

      Poista

Kevään ihme